Kontakta oss

Raiseborrning

Under de senaste åren har BESAB kommit att bli en av de ledande aktörerna i Norden inom området avancerad borrning. Vi strävar fortsatt efter att leverera högkvalitativa lösningar och exceptionell expertis till våra kunder. Raiseborrning är en av de specialtekniker som vi erbjuder. Det är en teknik som kräver hög grad av precision och erfarenhet. Vårt team är väl förtrogna med de unika utmaningar som raiseborrning kan innebära.

Läs mer om specialborrning.

 

Vad är raiseborrning?

Raiseborrning är en roterande borrteknik som har revolutionerat bergborrning. I denna högeffektiva process används en borrmaskin med en hårdmetallförsedd rullborrkrona som snurrar och med kraft demolerar berget.

Processen börjar oftast med att ett pilothål på 250-400 mm skapas, som fungerar som en referenspunkt för borrets exakta placering. Därefter monteras den kraftfulla raisborrkronan på borrmaskinen och dras försiktigt tillbaka genom berget. Om situationen vid utslagspunkten inte tillåter en smidig montering av raisborrkronan, finns en alternativ teknik tillgänglig. Genom att använda styrningar på borrsträngen kan raisborrkronan tryckas ned genom ett förborrat pilothål. Det kräver både expertis och precision.

Raiseborren är inte begränsad av standarddimensioner. Tvärtom – den sträcker sig från 660 mm upp till 3100 mm och har potential att borra hål med längder upp till 400 meter. För att sätta upp en effektiv borrmaskin krävs en stadig gjuten betongplatta som är förankrad på en väl förberedd och renspolad bergyta.

I processen används vatten för att transportera bort borrkaxet, vilket bidrar till en ren och effektiv arbetsmiljö. Raiseborrning har blivit en av de mest betrodda och högpresterande teknikerna för att skapa vertikala/horisontella hål i bergsformationer och erbjuder obegränsade möjligheter för experter inom bergborrning.

Läs mer om våra maskiner inom specialborrning.

 

När utför man raiseborrning?

När man behöver skapa ett vertikalt eller lutande e schakt i berg, är raiseborrning det bästa valet. Tekniken är effektiv för att skapa stora schakt med en jämn diameter, och den kan användas för en mängd olika ändamål, bland annat:

  • Tunnelbyggen: Raiseborrning används ofta för att skapa schakt för tunnelbygge. Antingen för att skapa en ny tunnel, eller för att förlänga en befintlig tunnel.
  • Vatten- och avloppsledningar: Raiseborrning kan användas för att skapa schakt för vatten- och avloppsledningar. Det kan vara för att lägga nya ledningar, eller för att reparera eller ersätta befintliga ledningar.
  • Kraftledningar: Raiseborrning kan användas för att skapa schakt för kraftledningar, för att bygga nya ledningar, eller för att förbättra befintliga ledningar.
  • Gruvdrift: Raiseborrning används ofta i gruvdrift för att skapa schakt för gruvdrift. Detta kan vara för att ta ut malm, eller för att transportera personal och material.

Om bergarten är hård eller mjuk saknar betydelse – tekniken är säker och effektiv, och kan kan utföras i ett brett spektrum av bergarter.

 

Fördelarna med raiseborrning:

  • Effektiv för att skapa stora schakt med en jämn diameter
  • Kan användas i ett brett spektrum av bergarter
  • Relativt säker och effektiv
  • Kan användas för att skapa schakt i svåråtkomliga områden

 

Kontakta BESAB för hjälp med raiseborrning

BESAB har en gedigen erfarenhet och teknisk kompetens när det kommer till raiseborrning. Vår maskinpark är välutrustad för att hantera olika typer av raiseborrningsprojekt. Om du vill veta mer om våra tidigare projekt inom raiseborrning, ta gärna en titt på våra referenser. Tveka inte att kontakta oss.

Vi är redo att hjälpa dig och svarar gärna på eventuella frågor du kan ha.